13/7/08

Integració Sociolaboral, La Casa del Tercer Mundo, Estelí, Mozonte, Isletas de Granada, en Família







Les 2 darreres setmanes, el Programa de Integració sociolaboral del Centro Juvenil Los Pipitos Estelí ha estat en ebullició de tanta activitat. L'equip del Programa està configurat per Tania Libertad Pérez -responsable habitual del programa del Centre- ; la Diana Ruiz -mestre d'educació especial en pràctiques de psicopedagogia al Centro i amb la UAB-; i l'Ismael Garcia -cooperant voluntari de la ONGD AFAP de Sant Feliu de Llobregat-. Dit programa ha incerit fins el moment a 42 joves formats al CJVLPE_Centro Juvenil Los Pipitos Estelí en empreses -tabaqueres, sobretot- de la zona-. Enguany, AFAP_Associació pel Foment de l'Amistat entre els Pobles, de Sant Feliu, ha volgut fer una aportació econòmica i en recursos humans als projectes d'APPS de cooperació internacional per la discapacitat. L'Ismael Garcia és un jove amb paràlisi cerebral el qual, amb el testimoni de la seva pròpia experiència com a persona amb discapacitat, es troba intervenint amb la Diana i la Tania, en dinàmiques i activitats destinades a joves amb discapacitat pendents d' integrar, amb les seves famílies i amb els empresaris de Estelí.


La Casa del Tercer Mundo de Estelí es coneix també per Oficina de Ciudades Hermanas o CEE_Cooperació Europa Estelí. Aquest organisme internacional de magna experiència en cooperació internacional i a Nicaragua, assessora a APPS sobre terreny, fa seguiment i control dels projectes d'APPS a Estelí. Amb la Delia, el Peter, el Félix i l'Ismael, tècnica i director de La Casa del Tercer Mundo, director de la biblioteca d'Estelí i voluntari d'AFAP respectivament, varem visitar i conèixer a fons alguns dels projectes que la Casa del Tercer Mundo gestiona a la ciutat amb fons de les ciutats europees agermanades amb Estelí: Delft (Holanda); Shefield (Anglaterra); Bielefeld (Alemanya); Sant Feliu de Llobregat (Catalunya); i fins no fa gaire Evry (Fransa). Un d'aquests projectes, com podeu endevinar per les imatges és, l'excepcional a Nicaragua, Biblioteca d'Estelí. (09/07/08)



Vistes de la ciutat des de la Biblioteca d'Estelí.




Un dels altres projectes que La Casa del Tercer Mundo gestiona en el marc dels agermanaments europeus i per Sant Feliu exactament, consisteix en diverses inversions a l'Hospital d'Estelí. A les fotografies: instal·lacions que faciliten l'estada de llarga durada a les mares que veuen com els seus fills nadons resten ingressats per mesos al centre hospitalari, a l'àrea de neonatalogia. Dormitori, sala d'estar, safreig etc. Una mena de pati ludoteca fa les delícies dels infants ingressats a l'àrea de pediatria de l'Hospital San Juan de Dios. (09/07/08)


Passejant pels carrers d'Estelí, de camí cap a la seu de Handicap International. ONGD francesa d'experiència dilatada al país, dedicada al mateix col·lectiu que APPS, la qual -donat el cas- podria rebre suport d'APPS i/o oferir-n'hi, segons es configurin les estratègies i models d'APPS i les entitats a ella federades, en matèria de cooperació internacional. Xiomara Rivera de HI fou l'encarregada de posar-nos al dia del quefer de la ONGD al Departamento. (10/07/08)


Tot i que en Xavier Masllorens -director general d'APPS- ja es troba de retorn a Catalunya des del passat dia 9 de juliol, la tècnica de cooperació Isabel Ullate, continuo amb una de les tasques amb ell iniciada la setmana passada: visita de diversos capítols Pipitos del país. A Mozonte, Comunitat encara més al nord de Nicaragua que Estelí, passat Condega i Ocotal entre d'altres ciutats, ens va rebre la Presidenta de Los Pipitos Mozonte Blanca Guadalupe Pastrales. Amb el doctor de la localitat Fernando Juan, el director de Los Pipitos Estelí, David Valdívia, i amb el responsable de Mercadeo del CJVLPE, en Denis, varem veure com a Mozonte, Los Pipitos, no disposen de local. I la Presidenta -mare líder formada per Los Pipitos Nacional- està exhausta per la solitud en què li toca treballar a causa de la poca disposició de la resta de pares i familiars. I és que un dels principals objectius en aquesta zona es convertiria en aconseguir que els pares no ocultin ni maltractin els seus fills/es amb discapacitat. (10/07/08)


Amb el David Valdívia -director del CJVLPE- la seva esposa Berta, la filla Kiuras, la neboda Mauren i el nét Camilo, visitàrem Granada mentre parlàvem del capítulo Pipitos que allí actua en favor dels drets de les persones amb discapacitat, Los Pipitos Granada. A l'esplèndid escenari que conforma Las Isletas de Granada, varem acabar de passar una jornada de treball, familiar i de descans i de coneixement del país alhora. Las reses esdevenen omnipresents en el camí que APPS fa pel país.




Imatges de Las Isletas, la majoria de propietat estrangera -europeus i nord-americans- que esperem us alegraran la vista i l'esperit.

Amb la frescor imaginativa pròpia dels infants de 5 anys, Camilito ens narrà com debia ser que durant l'erupció del volcà Mombacho hace un millar de años, desaparegueren 45 tonoledas de dinosaurios (¿?).


A Las Isletas, segueix la vida quotidiana.
No és en va que Nicaragua és conegut com el país dels llacs i els volcans. En aquesta imatge, el volcà Mombacho, actiu, és alsat pel Llac Nicaragua; el qual, a Granada, adopta el nom de Lago Cacibolca. (Haureu vist que els teclats d'ordinador niques no contemplen la catalana lletra ce trencada). (11/07/08)

Doña Esperanza sobretot, però també la Brenda, la Marlene, l'Alía i l'Adriancito, vetllen perquè amb los frijoles, l'arròs, el gallopinto, els frescos, els maduros, el chile, las repochetas, el indio viejo, el vigorón, el nacatamal, las conchitas, el chanco con yuca, la papaya, la piña, la guayaba etc. ens mantinguem forts i saludables; i amb els jocs, les rialles i compartint afables les seves vides amb nosaltres, ens guardem de l'enyorament i l'estranyesa. La família amiga de Los Pipitos amb qui vivim hores d'ara l'Ismael Garcia Fernández i la Isabel Ullate Valls.


Vet aquí que avui diumenge l'hem passat sense llum ni aigua a la ciutat d'Estelí. Quan marxa la llum ens quedem sense aigua. Només els comersos i negocis amb generador propi -una minoria- funcionen. I això és el pa de cada dia. Confirmem que el comportament de l'empresa espanyola elèctrica operant a Nicaragua no és l'adequat ni el correcte.

2 comentarios:

Roser dijo...

Genials les explicacions i imatges, Isabel.

Ens ajuden a viatjar una mica amb vosaltres al compartir aquesta experiència.

Moltes gràcies!!!

APPS Cooperació Internacional dijo...

Un plaer Roser, d'això es tracta oi? Perquè tots i totes els que d'alguna manera formem part de la Federació, els que estem vincualts al món de la discapacitat, i els que no el coneixen, ens sentim implicats en els successius projectes solidaris de cooperació internacional que puguem endegar amb l'Agència Catalana de Cooperació i la Secretaria de Joventut.
En tot cas, s'agraeix el seguiment i l'interès. Una abrassada des de Nica.