21/7/08

De Tornada


Denis Hernández Antón condueix l'àrea de Mercadeo del Centro Juvenil Los Pipitos Estelí. Aquesta àrea és considerada de vital importància al Centre, en tant que s'ocupa de la comercialització dels productes elaborats pels joves en formació matriculats: veles, materials didàctics i mobles de fusta certificada ecològica, servei de catering, artesanies... I per tant, proporciona al Centre un nivell gens menyspreable d'autosostenibilitat.
El projecte de cooperació amb Los Pipitos 2007 d'APPS i de la Secretaria de Juventut i l'Agència Catalana de Cooperació, va incloure accions de sensibilització amb buseros i taxistes. Circulant aquest mes de juliol pels carrers de Estelí, hem estat testimonis casuals sobre terreny de la repercusió que les iniciatives endegades el 2007 tenen dins del marc de sensibilitzar el sector transport públic sobre el fenomen de la discapacitat. El taxista de la fotografia, com tants altres conductors professionals, llueix al vidre enganxines amb el text següent: ''Con gusto atiendo a personas con discapacidad''.
FUNARTE és una entitat local de Estelí dedicada a la infància i joventut desafavorida. Per mitjà de l'art -el dibuix, la pintura, el muralismo- dur a terme una acció educativa i de difusió de valors com la llibertat, la igualtat i la justícia, i fa pedagogia de la història de Nicaragua. També tenen un programa amb Los Pipitos Estelí.Amb el David Valdívia i l'Ismael Garcia, varem fer un dinar de comiat en un establiment de visita ineludible ubicat als afores de la ciutat: La Casita. Situada en un espai natural exhuberant de verd i dels colors de les flors que s'hi cultiven, ofereix productes artesanals i biològics dignes de recordar al paladar i a la vista de retorn a Barcelona.
La família que ens acullí a Estelí els 19 dies d'estada ens va preparar un sopar de comiat que resultà molt emotiu.

Dimecres 16 de juliol passat el David Valdívia -director del Centro Juvenil Los Pipitos Estelí- ens acompanyava a l'aeroport Augusto Cesar Sandino de Managua per agafar el vol el qual, via Miami i París, ens tornaria a l'Ismael Garcia i a la Isabel Ullate a Barcelona.
Amb el peu posat al coll ja al jet lag inevitable, publiquem unes últimes imatges en forma de calaix de sastre per acabar d'il·lustrar el què ha estat l'estada d'enguany d'APPS a Nicaragua: per preparar el terreny pels projectes 2008 d'APPS i el Centro Juvenil Los Pipitos Estelí amb l'Agència Catalana de Cooperació i la Secretaria de Joventut de la Generalitat de Catlaunya; per conèixer encara més Los Pipitos a nivell nacional (alguns més dels 84 capítulos Pipitos dispersos per tot el país); per vincular-nos a les xarxes de treball ja existents en cooperació internacional; per conèixer el terreny i identificar necessitats i capacitats. Tot plegat, amb l'objectiu d'actualitzar el Programa de cooperació internacional de la Federació en defensa dels drets de les persones amb discapacitat a nivell mundial, i en termes de participació directa i activa de les entitats federades que ho desitgin.