1/12/08

Estades Solidàries 2009 a Nicaragua

La jove Maria Vegas, de la Universitat de Girona, va fer diversos mesos de pràctiques de fisioteràpia i voluntariat en diferents camps al Centro Juvenil Los Pipitos Estelí de Nicaragua.

A les entitats federades interessades a participar en les Estades Solidàries 2009 a Nicaragua:

Les Estades Solidàries 2009 de la Federació APPS són un projecte pilot consistent en un programa de formació amb SETEM CATALUNYA sobre la realitat de desigualtat Nord Sud, i en una experiència d’intercanvi, convivència i voluntariat d’un mes amb organitzacions locals LOS PIPITOS dedicades al col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual, per compartir i sensibilitzar sobre ella de retorn a Catalunya.

En aquesta primera experiència d'Estades solidàries pretenem que entre 6 i 8 membres d’entitats federades a APPS (professionals i voluntaris/es de les entitats) es formin durant l’any 2009 per estar en condicions de viatjar i viure el mes d’agost a Nicaragua i per col·laborar amb alguna de les entitats Pipitos del país. A la tornada caldrà participar en accions de divulgació i seguiment de l’experiència. Val a dir que per participar en les estades organitzades per APPS tindran prioritat les persones membres de les entitats federades.

Només si queden places lliures podran accedir a les Estades d’APPS les persones interessades que no procedeixin d’alguna entitat federada. En cas de no pertànyer a una entitat federada: recomanem que us apunteu igualment i en tot cas, si finalment no podeu viatjar i col·laborar amb APPS i Los PIPITOS, podreu fer-ho en algun dels molts camps de solidaritat que ofereix SETEM.

Segons criteri de la Secretaria de Joventut, de SETEM i d’APPS, els participants haurien de tenir entre 21 i 35 anys. Podem estudiar però, en cada cas, la possibilitat que es desplacin joves de 18 a 21 anys i persones majors de 35 anys.

Del vostre interès:

1. Tan aviat com SETEM publiqui -entre desembre i gener- els díptics informatius de les Estades o Camps 2009, us el farem arribar. Allí podreu trobar tota la informació que us interessa quant a sessions informatives, condicions d’inscripció, dates de la formació (en caps de setmana), detalls sobre el viatge, l’estada, el voluntariat i el compromís per la difusió de l’experiència etc. Les persones provinents de les entitats federades a APPS formaran un grup i tindran condicions especials d’inscripció. Per exemple, no hauran de pagar la quota de soci de SETEM si no ho desitgen. Si sobren places, podran afegir-se a aquest grup d’altres persones no provinents d’APPS.

2. Tot i que la formació l’organitza SETEM, dels contactes amb la contrapart del Sud -Los Pipitos- se’n cuida APPS; així com de pactar amb el centre Pipitos corresponent el vostre voluntariat a fer un cop allà, on us podreu allotjar, horaris, tasques, visites, condicions etc. De la gestió de l’assegurança de viatge i de voluntariat, de les vacunacions, del bitllet d’avió etc. ens n’ocupem APPS i SETEM.

3. Cost econòmic de les Estades Solidàries:
- Entre 150 i 200 euros en concepte de formació, inscripció i gestió (assegurances etc.) a pagar a SETEM CATALUNYA.
- Prop de 1.000 euros pel bitllet d’avió (a través d’una agència de viatges que ofereix condicions especials contactada per SETEM).
- 400 euros aproximadament en concepte d’allotjament, manutenció, transport intern...).

Per tant es calcula que l’experiència pot tenir un cost de prop de 1.500 euros.
En un primer moment el cost íntegre ha d’anar a càrrec de la persona voluntària.
Dir-vos que APPS optarà a una subvenció de la Secretaria de Joventut i de l’Agència Catalana de Cooperació de la Generalitat de Catalunya. Obtenir aquesta subvenció permetria a APPS col·laborar a posteriori amb les vostres despeses. És a dir, a mitjans-finals del 2009 (havent tornat els voluntaris/es de Nicaragua), la Federació sabrà si li ha estat concedida la subvenció per Estades que haurà sol·licitat i per quina quantitat en tot cas. Si la resolució de la Generalitat és positiva APPS vetllarà perquè recupereu, si més no, una part dels diners invertits inicialment.
Val a dir que si bé hi ha bones expectatives de que a finals d’any comptem amb la subvenció -i per descomptat, farem tots els possibles perquè així sigui- APPS no pot garantir-ho al cent per cent. I tot sigui dit, tot i obtenir la subvenció, aquesta només podrà cobrir alguna part de les despeses que hagueu tingut.

4. Un dels centres Pipitos amb qui treballaran 2-4 de les persones de les que es desplacin serà el Centro Juvenil Los Pipitos Estelí
http://www.lospipitosesteli.org.ni/; a la resta us distribuirem segons necessitats dels centres Pipitos de Nicaragua i segons el vostre perfil, en algun altre centre Pipitos dels que formen part de l'Associació Nacional Los PIPITOS http://www.lospipitos.org/. Val dir que tot i que tindrem en compte les vostres preferències i interessos, no es tractarà d’una tria a la carta. Més aviat ens hem d’adaptar tots plegats a les possibilitats i les necessitats dels centres de Nicaragua. D’altra banda, tots els grupets de 2-4 persones d'APPS que marxeu (fins a 6-8 persones), estareu en poblacions i centres Pipitos situats a prop de Estelí, perquè tot/es pugueu coincidir amb facilitat quan ho desitgeu (trobades de caps de setmana, per exemple).

5. Com que el període habitual de vacances de les entitats d'APPS és el mes d’agost, hem cregut convenient proposar aquest mes pel viatge i estada a Nicaragua.

6. Un coordinador/a d’APPS us acompanyarà durant el viatge i part de l’estada a Nicaragua.

7. La Formació a SETEM:

a. Sessions informatives: caldrà que assistiu a una de les moltes sessions informatives que SETEM oferirà durant els mesos gener i febrer de 2009. S'explicarà el cas especial de les Estades d'APPS. Gener-febrer 2009.

b. Entrevista: si després de las sessió informativa continues interessat/da, quedarem a la Federació per mantenir una entrevista de informació i selecció. Com que les places són limitades caldrà una mínima selecció dels voluntaris/es. Gener-febrer.

c. Comunicació selecció i inscripció. Març.

d. Sessions de formació: un diumenge, dos dissabtes i un cap de setmana sencer dels mesos d'abril i juny. (Són dades de la formació que SETEM va organitzar l'any 2008. Hi poden haver variacions pel 2009).

e. APPS intervindrà en una de les sessions formatives per aportar informació concreta sobre Los Pipitos i sobre els 3 projectes que hem realitzat amb ells.
________________________________________

Si bé haureu de tractar amb el personal de SETEM en motiu que realitzem la formació amb aquesta ONGD d’experiència contrastada, penseu que la Federació APPS està al vostre servei i que de fet, som nosaltres el vostre referent. Estarem en contacte permanent amb vosaltres i farem seguiment de tot el procés de principi a fi. Sapigueu que ens podem reunir, conversar per telèfon i escriure’ns via correu electrònic, les vegades que convinguin; per a qualsevol assumpte que vagi sorgint, qualsevol informació que necessiteu, i per a qualsevol dubte i/o inquietud que us apareguin.