29/8/07

Últims dies de la primera fase del projecte

Doncs sí, ja ens queda molt i molt poc per tornar cap a les nostres terres d'origen... i el cert és que ens produeix una gran pena. Hem compartit tantes coses i tants moments amb tantes persones d'aquest país que ara ens envaeix l'enyorança. Ara ja formen part de les nostres vides i sentiments... Ja formen part de l'APPS.

A vegades no ha estat fàcil poder transmetre tot allò que hem viscut i sentit durant els dies que hem estat aquí, l'estat dels mitjans de comunicació a Nicaragua sovint no ens ha afavorit, i el dia a dia aquí és molt intens.
Des d'aquí disculpes per no haver-ho pogut actualitzar tan sovint tal i com era la nostra idea prèvia.

Moltes gràcies a tots aquells que ens heu seguit de prop i ens heu enviat missatges encoratjadors... les tres -les voluntàries de Los Pipitos, l'Eli i la Ruth, i jo mateixa, com a tècnica de la Federació Catalana- els agraïm molt i molt.

Un petó a tothom...

Tot i que sembla un comiat, no ho és... el Bloc continuarà viu, per compartir tot allò que ens suggerirà l'anàlisi d'allò viscut, i per continuar treballant en cooperació internacional.

Avaluació i seguiment del Projecte

Reunió d'avaluació de les visites als diferents capítols i planificació de possibles projectes a desenvolupar a mitjà i/o llarg termini. A la seu central de Los Pipitos Nacionales a Managua. En primer terme, doña Mirna (presidenta Pipitos Nacionales), Don Alonso (Secretario Ejecutivo Pipitos Nacionales), Carmen, David (CJLPE), Eli i Ruth.

" Las muchachas de APPS" com ens diuen aquí, platicando con David al porxo de Los Pipitos. Ultimant detalls dels dos últims dies.



Un altre moment de la revisió de material amb el David, la (de la CEE) i l' Adriana al CJLPE.

Amb Delia (Ciudades Hermanas) i Adriana (Centro Juvenil Los Pipitos) revisant el material comprat pels diferents tallers.

Més fotos d'aquests dies de visites

Rebuda en el capítol de Jinotepe. Ens trobem amb la coordinadora del capítol, el president de la Junta Directiva, i altres mares voluntàries. Ens acompanya Doña Mirna Bravo, presidenta de Los Pipitos Nacionales. En aquest capítol estan construint una nova nau destinada a la formació ocupacional dels joves amb disCapacitat. I és que APPS va iniciar el programa de cooperació en l'àmbit internacional de la disCapacitat, de la mà de la Secretaria de Joventut de la Generalitat de Catalunya. De manera que s'ocupa de projectes destinats essencialment a la població jove amb disCapacitat.
L'Eli amb una de les nenes del CET (Centro Estimulación Temprana) del capítol Distrito VI de Managua.


La Ruth amb una nena amb la síndrome de down que rep estimulació amb la participació de la seva mare (que està al fons rient) al CET Distrito VI de Managua.


I jo mateixa, Carmen, amb un nen molt petit, amb importants limitacions però que compta amb la insistència dels seus pares per potenciar les seves capacitats. També al CET Distrito VI de Managua.


El día de la disCapacidad en Nicaragua






A Nicaragua es celebra el dia de la persona amb disCapacitat el 25 d'agost ( a Catalunya és el 3 de desembre). Amb motiu d'aquesta celebració la passada setmana va estar plena d'actes de sensibilització, celebració, reivindicació en benefici de la persona amb disCapacitat i la seva família.
A mitjans de la setmana passada vàrem reprendre la ruta de visita pels diferents capítols de Els Pipitos com us explicàvem en aquest bloc, i vàrem tenir oportunitat de coincidir amb aquests "festejos".
A tall d'exemple, des de Los Pipitos Nacionales el dia 24 d'agost compareixien davant l'Asamblea Nacional de Nicaragua (organisme governamental de la República) dues persones amb disCapacitat: en Mauricio Javier Gutiérrez i la Gloria Gutiérrez. Els motius de la compareixença són diversos:
- sobre la reforma pendent de la Ley 202 (que seria com la nostra LISMI)
- reclamar l'aprovació de Nicaragua de la Convención de la ONU
- i reivindicar l'execució del compromís establert durant la campanya electoral per l'actual president del govern, Daniel Ortega, que incloía 22 punts de millora per a la vida de les persones amb disCapacitat de Nicaragua.
I els actes lúdics: una marxa per la ciutat de Managua, de la plaça Inter a l'Asamblea Nacional de Managua, el mateix dia. Dissabte a la tarda, un carnaval per la ciutat de Managua on participaren infants, joves, adults amb disCapacitat, les seves famílies de Managua i intgrants dels capítols propers com Nandaime, Jinotepe, Ciudad Sandino... on tothom es va disfressar, anar en carroses, ballar i cantar pel carrer... a l'estil dels millors "carnavales" brasileiros. Amb l'ingredient reivindicatiu i de denúncia inclòs.