6/9/07

Imatges des de Bilwi, enviades per Doris Escobar. Participant de l'Agermanament Bilwi-Vilafranca Pdès.
Dades provisionals a dia 6 de setembre parlen de 40.000 damnificats (6.122 famílies) per causa de l'huracà Fèlix. 9.000 vivendes destruïdes, 16.000 desplaçats ubicats en 76 albergs i, en moltes comunitats, el 80% de les cases sense teulades.

5/9/07

El pas de l'Huracà Fèlix per Nicaragua

Dimarts, Puerto Cabezas o Bilwi, al nord-est de Nicaragua

Si premeu en el mapa, s'ampliarà

Com hores d'ara ja sabreu, amb pujades i disminucions de intensitat, l'anomenat Huracà Fèlix ha passat amb tot el seu poder destructiu per Nicaragua.
Segons un primer informe del Centro de Operaciones de Emergencia del Ejército, el poderós fenomen meteorològic ha deixat el trist rastre de 5.505 cases destruïdes per tota la Región Autónoma del Atlántico Norte. 35.035 persones es troben afectades. 13.500 han estat evaquades per garantir la seva seguretat.
Vegeu el Bloc dels amics de Vilafranca del Penedès, municipi agermanat amb Puerto Cabezas o Bilwi (nom amb llengua indígena de la ciutat), en el qual podreu trobar notícia àmplia del malaurat succés.

A la Región Autónoma del Atlántico Norte de Nicaragua no hi ha centres Pipitos per a persones amb disCapacitat. Sí que hi ha 3 centres Pipitos a la Región Autónoma del Atlántico Sur. Però la gran majoria se situen a la zona d'influència de l'Oceà Pacífic. Per tant, aquest cop i de moment, sembla que els nostres socis no es veuran directament afectats.

Ja hem contactat amb ells i ens tenen al dia dels esdeveniments; preocupats, prudents i espantats, però contents d'estar vius i vives.

3/9/07

APPS-CJLPE-CEE Cooperació Juvenil en l'Àmbit Internacional de la disCAPACITAT



Adquisició de material i equipaments perquè pugui continuar la tasca de formació i integració per als joves amb disCapacitat nicaragüencs, i en tot cas optimitzar-se, al Centre Juvenil Los Pipitos Estelí:

Una màquina de cosir per al taller d'artesania, motlles PVC per al taller d'espelmes, coberts i estris per al taller de cuina; material didàctic; contribuir a l'elaboració d'una Guia Metodològica...

Programació de 10 accions de formació adreçada a les educadores del Centre, a executar abans del mes de desembre: autocreixement i preparació psicològica en l'atenció amb els joves...

Programació d'accions de sensibilització a executar abans del mes de desembre, adreçades als joves de secundària i als universitaris/es de Estelí; trobada amb el moviment local juvenil ''Moviendo Fuerzas''...

Programació d'entrevistes amb representants del Govern de Nicaragua per tal d'aconseguir el suport a tots nivells, de la República, que garanteixi el ple compliment dels drets de les persones amb disCapacitat al país...

Ruta, d'una setmana i mitja de duració, per diferents centres Pipitos -capítulos, en diuen allà-. I és que -com ja hem explicat en anteriors ocasions- Los Pipitos Nacional inclou fins a 76 centres dispersos per tot Nicaragua, més nombrosos a la zona del Pacífic que a la de l'Atlàntic. Cada capítol disposa de serveis i mitjans diversos i diferents, i té la seva pròpia idiosincràsia...

APPS considera important conèixer si no tots, la majoria dels capítols Pipitos Nicaragua, per tal d'explorar, amb coneixement de causa, les oportunitats que la diversitat que aquestes associacions representen, poden generar en relació a la volguda participació activa de les Entitats federades en el programa que ens ocupa.

Amb aquesta enumeració d'objectius i accions previstes volem evidenciar a manera de resum, el tipus de treball realitzat fins el moment -amb prou èxit-, i a desenvolupar en el que queda any, en el marc del Programa de Cooperació Internacional de la Federació. El qual continuarem descrivint com fins ara, per mitjà del Bloc: appsnicaragua.blogspot.com i del Portal d'APPS: http://www.federacioapps.cat/

Amb el retorn de Nicaragua de la responsable de l'Àrea d'Educació i Atenció Precoç de l'APPS, Carmen Gordillo, el passat dissabte 31 d'agost, des del Programa de Cooperació de la Federació, donem per finalitzada la primera fase programada del projecte de cooperació internacional 2007.

Aquesta primera fase ha consistit en el desplaçament a Nicaragua, per un mes, d'una tècnica d'APPS; amb la voluntat que fes el seguiment de les accions programades conjuntament amb la contrapart local, Los Pipitos Estelí, a benefici dels joves amb disCapacitat intel·lectual i les seves famílies, usuaris del Centre Juvenil Los Pipitos Estelí (CJLPE). I vetllar, d'acord amb Los Pipitos Estelí i la Oficina de Ciudades Hermanas, per una inversió adequada dels diners transferits a dites contraparts, per contribuir a la causa de la millora de les condicions de vida de les persones amb disCapacitat i a la garantia dels seus drets.

La Secretaria de Joventut de la Generalitat, en una convocatòria conjunta amb l'Agència Catalana de Cooperació, aprovaren el projecte presentat per APPS, i per tant, concediren la subvenció que està fent possible la seva implementació.

La Carme, com a representant d'APPS i l'Eli i la Ruth, com a voluntàries de Los Pipitos Estelí i simpatitzants d'APPS, han actualitzat des de Nicaragua, tot el sovint que han pogut, el Bloc creat per a l'ocasió: appsnicaragua.blogspot.com. Amb notícies i imatges relacionades amb els objectius i les activitats marcats, les vivències, les sensacions i els sentiments que anaven experimentant.