9/8/07

Paraules i Imatges






















I posats a compartir imatges amb les nostres representants desplaçades a Nicaragua, amb la missió de contribuir a implementar la primera fase del projecte APPS-CJLPE-CEE Cooperació Juvenil en l'Àmbit Internacional de la disCapacitat, veiem algunes fotografies del mes de febrer passat.
Los Pipitos als tallers de fusteria, de veles, d'agricultura, de cuina... En una dinàmica de grup, en espais de recreació, i fent cua a l'hora de dinar al menjador; on Doña Dochita els servirà l'àpat del migdia. En molts casos, l'únic àpat diari que tenen garantit.

Les FOTOS!!

La Delia Moreno, responsable de l'aportació que la CEE fa al projecte d'APPS-Los Pipitos, en termes de seguiment, oferiment de garanties i justificació, amb un dels murals típics de Estelí dels que ja tant hem parlat, de fons.

El David Valdívia, director del CJLPE.

L'equip de treball nica-català: l'Eli, la Carmen, la Doris, la Reninka, la Tania, el David i la Ruth (d'esquerra a dreta).





Per fi podem compartir les fotos amb tots vosaltres. Les hem anat incorporant a les explicacions que havíem fet, i en aquesta mateixa entrada.

Ahir vam mantenir una reunió amb la Presidenta de Los Pipitos Nacional, doña Mirna Bravo, dona amb una gran força i empenta, una de les fundadores de l'Associació de pares i mares amb fills/es amb disCapacitat, que vetlla perquè les persones amb disCapacitat a Nicaragua tinguin, cada cop més, les mateixes oportunitats que la resta de persones. Amb ella i amb el David Valdívia varem concretar les visites que demà dijous iniciarem pels diferents Pipitos de Nicaragua; per tal de conèixer altres realitats i necessitats de les persones amb disCapacitat i les seves famílies.

Avui ens hem acomiadat del Josep Gómez de l'AFAP, Associació per al Foment de l'Amistat entre els Pobles, de Sant Feliu de Llobregat. Hem conviscut amb ell durant aquesta primera setmana a casa de Doña Esperanza. L'AFAP desenvolupa a Estelí, des de fa més de 20 anys, projectes de cooperació. I és que Sant Feliu està agermanat amb la ciutat de Estelí, i dit agermanament el gestionen a Catalunya l'Ajuntament de Sant Feliu i l'AFAP, i a Estelí, la Oficina de Ciudades Hermanas, amb qui també treballem la Federació APPS. Trobarem a faltar les teves converses i el teu sentit de l'humor!! Ens retrobem a la tornada.

8/8/07

La Vicepresidenta De la Vega va visitar Nicaragua la Setmana Passada

Segons notícia del dissabte 4 d'agost al Diari La Vanguardia, durant la seva gira per 6 països de centre i sud Amèrica, la vicepresidenta primera del govern español, María Teresa Fernández de la Vega, es va desplaçar, dijous 2 d'agost, a l'abocador municipal de Managua, la capital de Nicaragua. Allí hi treballen prop de 1.300 persones. Recullen materials reciclables, sobretot paper, bronze, coure, alumini, ferro, vidre i plàstic, sota la mirada atenta d'aus corronyaires, muntanyes i muntanyes d'escombraries, i amb pudor de fum i clavaguera permanents.
De la Vega va arribar-se a la Chureca (nom amb què és conegut l'abocador), a petició de la Secretària d'Estat de Cooperació Internacional, Leire Pajín, per així conèixer de primera mà la labor dels cooperants a la zona. Segons paraules textuals de La Vanguardia, una de les més deprimides de Nicaragua i, probablement, de tot centre i sud Amèrica.
Alguns dels treballadors/es de la Chureca agraïren la deferència de la vicepresidente de visitar-los; deferència que no han tingut mai els alts mandataris nicaragüencs. La portaveu del Govern es va comprometre -per la seva part- a destinar ajuda a la zona.
I és que a aquest abocador del barri nica de Acahualinca, hi treballen a diari centenars de persones i prop de 800 hi viuen permanentment. La gran majoria no disposen d'aigua potable en els rudimentaris habitatges on sobreviuen. Més de la meitat no tenen bany. Sense oblidar la trentena de persones que ni tan sols tenen cabana.
Segons dades de l'AECI (Agència Espanyola de Cooperació Internacional) els afectats cobren entre 1 i 2 dòlars diaris. O, el que és el mateix, entre 23 i 47 de mensuals. Tot i que la presència d'infants és modesta, la xifra s'eleva a partir dels 8 anys i es dispara tractant-se d'adoloscents i joves.
Ei nenes de l'APPS i de Los Pipitos: Carme, Eli, Ruth, la vareu veure, potser, a la María Teresa, o encara no heu estat per Managua ?
Qui sap si, de mans del Programa de Cooperació, la nostra APPS, amb les entitats catalanes que federa, treballarà algun dia amb l'AECI; de la mateixa manera que ho fa amb l'ACCD (Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament) de la Generalitat de Catalunya. Per contribuir a la causa de la millora de les condicions de vida de les persones amb disCapacitat de Nicaragua i les seves famílies.



5/8/07

Mapa Nicaragua


Mapa de Nicaragua
El país de la Revolució Sandinista (Sandino) va derrocar el dictador Somoza durant els anys 70 del segle XX.
Somoza, amb diversos membres de la seva família i altres famílies influents encara avui econòmicament dominants i que contribueixen a substentar la injustícia i les desigualtats al país, governà dèspotament, durant dècades, a Nicaragua.
Com podem veure, la República de Nicaragua es troba entre Honduras i Costa Rica a nord i sud, i entre els oceans Pacífic i Atlàntic (amb el Mar Carib inclòs) a est i oest.
És coneguda com el país dels volcans, els llacs i el blat de moro, per l'abundància d'aquests fenòmens geogràfics i el producte alimentici respectivament.

Los Pipitos

Taller celebrat a Los Pipitos i activitat a FUNARTE respectivament
Us posem al dia del què hem fet fins avui: hem participat de diferents tallers a Los Pipitos: la Ruth, en el Pretaller, taller on es treballen manualitats i hàbits de treball com a pas previ als altres tallers; i l'Eli i jo al "taller de autovalidación" on estan les persones amb disCapacitat amb unes necessitats de suport més importants.
A la tarda també vam participar en un taller de "capacitación" per als pares, on es treballen temes com l'autodeterminació i el ser independent.
I aquest dissabte matí hem estat amb els noies de FUNARTE, una entitat que es dedica a utilitzar la pintura a través dels murals (Estelí és una ciutat coneguda pel muralisme compromés) per transmetre valors com el respecte, la cura del medi ambient, conèixer la història del país en els nens i joves de la ciutat. Avui estàvem al barri d'Oscar Gámez amb més de 100 nens i joves d'aquest barri.
Petons