20/8/07

Movimiento Uniendo Fuerzas





Aquest dissabte es va celebrar, al CJLPE, una reunió del Movimiento Uniendo Fuerzas, grup de reunió amb els joves "egresados"; és a dir, els joves que ja han acabat el període de capacitació al Centro Juvenil Los Pipitos Estelí i en alguns casos estan treballant en empreses, i en altres, menys afortunats, no s'ha trobat la feina adequada per desenvolupar les seves habilitats.
Es troben amb una periodicitat mensual i aquest dia se'ls proposaven una sèrie d'activitats: una d'elles una campanya de sensibilització adreçada als taxistes i conductors d'autobusos de la ciutat. I una altra activitat era el formar part d'un grup que visionés, analitzés les pel.lícules portades per APPS (Leon y Olvido, La ducha, Forrest Gump,...) i participes d'un cicle de cinema de sensibilització organitzat conjuntament amb la Universitat d'Estelí.
Per als joves és molt important mantenir aquest vincle amb el centre que els va ajudar a formar-se laboralment, per reforçar les relacions d'amistat entre companys i també amb els que van ser els capacitadors.

Una pinzellada sobre els altres Pipitos













La Carme ens ha enviat les imatges a manera de il·lustració de les explicacions que fa sobre la ruta de visites a Centres Pipitos de la Región Central de Nicaragua.
Val a dir que per diferències de banda de connexió a internet entre Nicaragua i Catalunya, la Carme no pot penjar directament les fotografies, i ens les envia a les companyes d'APPS, perquè ho fem des de Barcelona.
En aquesta ocasió, podem veure:
. Ball de rebuda a Pipitos, Camaopa
. El CET en reformes
. Les dificultats i l'esforç d'una jove usuària per accedir al Centre
. Juntes directives i rebudes a Los Pipitos Camaopa i Los Pipitos Juigalpa respectivament

Tots els capítols visitats han sorgit de l'agrupació de mares i pares de les diferents poblacions, davant la necessitat d'unir-se per donar una millor atenció als seus fills/es amb disCapacitat. En algun cas hi ha la presència important d'algun professional -metge per exemple- que ha ajudat a la creació de l'associació. El voluntariat és una peça clau en el moviment de Los Pipitos.

L'origen ? Molt similar al moviment associatiu a Catalunya: impuls per part de les famílies per donar resposta a necessitats no cobertes.

Els diferents Capítols visitats (símil amb la població o zona on s'ubiquen) de Los Pipitos tenen en comú el disposar del CET - Centro Estimulacion Temprana, que no està vinculat a un període concret d'edat d'atenció; si no que fa referència al moment en que la persona amb disCapacitat s'adreça a l'Associació o Capítulo. Per tant, l'edat que pugui tenir no és cap tipus de condicionant.

Ens els diferents centres que hem visitat hem constatat que infants i joves participen en les diferents activitats programades. En el cas dels nens i nenes, majoritàriament estan escolaritzats en la "escuela regular", i en alguns casos el CET té una persona que fa de suport d'aquests alumnes a la mestra de l'escola, servei financat per l'actual govern del FSLN. Altres fan funció d'escola d'educació especial, amb grups de 10-12 alumnes.
Però per la majoria dels Pipitos, la gran preocupació són els JOVES; el capacitar-los laboralment per tal de poder incloure'ls en la societat amb un treball digne que els permeti cobrar un sou i tenir una certa independència. D'aquesta manera organitzen tallers de manualitats tenint en compte les potencialitats de la zona. Per exemple, elaborant piñatas o objectes de ceràmica.

Ens explicaven algunes situacions exitoses com la d'un jove amb disCapacitat de Camoapa que després de fer una capacitació sobre l'elaboració de piñatas, aconsegueix guanyar-se la vida i col.laborar en l'economia familiar mitjancant la seva feina.

En aquest sentit, el Centro Juvenil Pipitos Estelí és considerat pels Pipitos visitats l'organització i el sistema idoni per aconseguir aquesta inclusió en la societat laboral i adulta.

Dret al Treball de les Persones amb disCapacitat Intel·lectual




Un jove i una jove formats al Centre Juvenil Los Pipitos Estelí i integrats en llocs de treball dins la petita indústria tabaquera existent a Estelí, per mitjà del programa de inclusió laboral del Centre.