21/8/09

Comença el dia amb alegria!!!

Aquí teniu l’himne que cada matí ens ajuda a començar el dia amb alegria!!!

Himno (Canción "La Gran Pandilla")

Si se nubla el horizonte
y se cierran los caminos,
no te mires el ombligo
que te espera un arco iris
para colorear el día
y poner entre las nubes,
un guardián que nunca deje
que se vaya la alegría

Coro

Siempre hay alguien que en tus
ojos brilla más
es mi amigo,
es pan de amor vital para vivir

Somos un montón,
no te imaginas que,
siempre hay alguien que te ayuda
hacer el porvenir.

Creo en ti, creo en mi, creo en ti...

En tus juegos hay poesía
más bonita que en los libros,
somos locos por la vida
somos una Gran Familia.

Coro (bis...)
Coro (bis...)

Este himno fue creado en su letra y partitura por el cantautor nicaragüense Hernaldo Zúñiga en 1987 a petición del presidente fundador de Los Pipitos Omar Cabezas Lacayo, quien le pidió una canción que reflejara la situación que en ese momento tenían los niños y adolescentes con disCapacidad en Nicaragua.

Es una canción que llama a las familias con hijos e hijas con algún tipo de deficiencia y/o disCapacidad a reunirse a buscarse, y que a la vez llama la atención sobre el respeto al derecho humano. También describe que es posible desarrollar al máximo las potencialidades y que la familia y la comunidad brinden oportunidad para desarrollarlas. Hace un llamado a la fe de la familia y la sociedad de que son capaces de vencer la disCapacidad.

En sus estrofas además refleja que las persona viven todas las emociones y perciben todas las sensaciones y que también aman la vida desde su propia perspectiva, como cualquier persona.
Para Escuchar el Himno:

20/8/09

¡Participa en el I Festival Internacional de Cine de discapacidad!


La Fundación Anade convoca el I Festival Internacional de Cine sobre Discapacidad. El plazo de presentación de filmes, cuya temática sea la discapacidad o haya sido realizada por este colectivo, termina el próximo 28 de septiembre.

El premio, convocado por Fundación Anade, está dotado con 4.500 euros para la mejor película y 1.500 euros para la película finalista. Asimismo, se reconocerá la labor del mejor actor y actriz, con 1.000 euros respectivamente, y la película más humanitaria, cuyo ganador obtendrá también 1.000 euros.
Todas las películas presentadas han de mostrar las capacidades del colectivo de personas con discapacidad a través de historias o documentales cuya temática sea la discapacidad, pero también cualquier otro tema, en caso de que hayan sido realizadas por este colectivo.
El plazo de presentación de las mismas finalizará el próximo 28 de septiembre, y el 21 de noviembre, en la Casa de la cultura de Collado Villalba (Madrid), se hará público el veredicto con la proyección de la película premiada. Durante los días previos, entre el 18 y 21 de ese mismo mes, se visualizarán las obras seleccionadas.
Entre los miembros del jurado, se encuentra el actor José Coronado y el director de cine Imanol Uribe.

19/8/09

El CET


En Rafel i la Súsan estan col.laborant al Centro de Estimulación Temprana de Los Pipitos on hi assiteixen famílies i els seus fills amb diAutovalidación, que seria scapacitat, per tal d'ajudar-los a estimular un millor desenvolupament. Al matí hi van infants i joves de diferents edats i diferents problemàtiques i reben, el què anomenen ensenyar-los a agafar hàbits, aprenentatges,...que els ajudin a valdre's millor per si mateixos. A les tardes hi ha diferents grups. Els divendres fan el que seria pròpiament l'Estimulació precoç.









Visites amb la responsable sociolaboral de Pipitos Estelí


L'Olga ha estat acompanyat durant aquestes dues primeres setmanes a Ruth, que és la responsable de l'àrea sociolaboral del Centro Juvenil de Pipitos Estelí. Algunes de les tasques que habitualment realitza Ruth es poden veure en aquestes fotos: visites als "egresados" (joves que ja ha adquirit la formació al Centre Juvenil, i han estat insertats laboralment). A la foto de dalt de l'esquerra es pot veure a Jenny, una dona que es va formar al taller de cuina de Pipitos, i que ara treballa a la cuina de l'escola Cristal. També van visitar a alguns joves que treballen a les fàbriques de purus, i visites domicialiaries a d'altres joves, que ara mateix no estan treballant, per ajudar-los a trobar una altra feina.

A les fotos de baix es pot veure una sessió de capacitació a conductors. Es fan dues sessions setmanals d'una hora a persones que es volen treure el carnet de conduïr, per concienciar-los sobre la prevenció de la discapacitat "manejando el carro" (com diuen acà), i de com tractar a persones amb discapacitat.La foto de la dreta es d'una sessió a una escola de secundaria per concienciar als estudiants sobre la discapacitat. Alguns joves "egresados" acompanyen aquestes sessions per explicar als estudiants la seva experiència de vida i contestar les preguntes que tinguin.












Visitant als companys de Condega

Per fi!!!! Ja feia molts dies que desitjàvem visitar aquesta ciutat. Ens n'havien parlat tant els nostres companys que ja teniem ganes de conèixer com era. La vam trobar diferent a Estelí, més tranquil.la, sense tant soroll de cotxes ni del reggeaton que sona a tot volum pels carrers d'Estelí. Primer vam visitar el centre i llavors ens vam enfilar en una Pick-up i aleeee a l'aventura!!!! Varem fer una horeta de viatge descobrint la gran extensió de Condega i la bellesa del paisatge. Això sí, vam arribar ben sacsejats pel va-i-vé de tots plegats saltant a darrera del vehicle al ritme de les pedres del camí.
Al arribar, Don Miguel (un líder de los Pipitos de la zona de Pires a Condega) ens va mostrar com feia el seguiment a famílies que participaven en "el proyecto gallina". Consistia en entregar a una família amb infant discapacitat 15 gallines i fer-se'n càrrec i posteriorment, quan les gallines procreessin, els pollets s'entregarien a una altra família amb fill amb problemes. Ja hi havien unes 200 famílies beneficiaries del projecte.Aquí a la foto, podem veure la casa d'una d'aquestes famílies, amb les gallines voltant per allí, galls d'indis, chanchos (porcs), i un hobbit!!!!!! :P
Seguidament varem assistir a una "capacitación" (formació) per pares de la zona del Pives. Un cop al mes s'hi reuneixen pares i mares per compartir experiències i aprendre els uns dels altres, amb la mediació d'una responsable de los Pipitos. Al final Don Miguel ens va acompanyar fins a casa seva i ens va presentar la seva filla. Ella té una deficiència visual i ens va mostrar com s'escrivien tots els nostres noms en Braille.Va ser un gran dia, ple, ple, ple de molts aprenentatges!!!!!!


Taller per a les persones invidents


Pipitos i un grup de persones invidents va acordar proposar un dia perquè ens expliquèssin la seva experiència dins el món laboral.Per això, nosaltres ens varem ajuntar per preparar tots els materials de diferents tallers (postals, màscares, veles, jocs de fusta,..) per a que els adults invidents poguéssin disfrutar de la varietat de material que se'ls oferia. Un cop ja reunits,varem poder observar les diferents maneres de treballar, i ens van portar una magnifica mostra del que feien: cistelles grans i petites, i unes bones hamaques.