16/8/07

Mikimoto a Nicaragua

Fotografia d'un mural a les portes d'una Universitat d'Estelí. Febrer 2007.

En la darrera emissió del programa de TV3 Televisió de Catalunya: Afers Exteriors, el conductor, Miquel Calçada, altrament conegut amb el nom de Mikimoto, es desplaçà a Nicaragua. Podia haver-se trobat amb les nostres noies de l'APPS i Los Pipitos, la Carme, l'Eli i la Ruth; però vet aquí que mentre ell feia cap a Matagalpa i Managua, les nostres companyes es trobaven voltant de visita per diferents centres de la Región Central -com sabeu molt bé els lectors/es fidels d'aquest Bloc-, per conèixer-los, detectar necessitats, i identificar semblances i diferències entre aquelles entitats Pipitos de Nicaragua i les entitats APPS de Catalunya.
Si no vareu tenir oportunitat de visionar el programa esmentat, podeu fer-ho accedint a l'enllaç que us facilitem
http://www.tv3.cat/ptvcatalunya/tvcServei.jsp?seccio=tvcat&servei=multimedies, i aixi ens instruïm encara més en relació a aquest país amb qui compartim, des de l'any passat, projectes de cooperació al desenvolupament a favor de joves niques amb disCapacitat i les seves famílies; fins que les cooperants allí presents puguin obsequiar-nos de nou amb més lletres i imatges al Bloc.
Val a dir que algunes de les reflexions amb què Miquel Calçada tancava l'Afers Exteriors d'aquesta setmana, i les que es desprenen d'algunes de les intervencions dels protagonistes, les tenim més que assumides, l'equip del programa de cooperació internacional de l'APPS. El qual s'ha format segons directrius de l'ACCD_Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, la FCONG_Federació Catalana d'ONGD, i de les ONGD_Organitzacions no Governamentals per al Desenvolupament, amb més experiència i criteri de Catalunya.

12/8/07

Altres realitats...

Aquí estem de nou...
Dijous passat vàrem iniciar la ruta per Nicaragua per conèixer altres Pipitos. A Nicaragua, tots els centres per a persones amb disCapacitat se'ls identifica amb aquest nom.
Ara mateix estem a la Región Central del país. Hem visitat els centres de Camoapa, Juigalpa, Santo Tomás, La Libertad i Santo Domingo. És una zona de gran bellesa, l'economia de la qual es basa en la ramaderia. Per accedir a la majoria dels pobles que hem visitat és necessari anar amb un 4X4, tot són pistes forestals.
Ens han rebut molt afectuosament, mostrant-nos allò que fan: les manualitats que realitzen; les danses que els joves interpreten... i també manifestant-nos allò que els manca; el que voldrien continuar fent, ampliant, millorant. Estem parlant de realitats molt diferents de la nostra; de necessitats bàsiques que no estan cobertes; de necessitats mèdiques no ateses; de manca de material per iniciar i consolidar activitats...
Però davant aquestes situacions també es donen solucions creatives. Estem veient experiències d'escolaritat inclusiva. Hem visitat una escola regular (com li diuen aqui) on tenen una espècie d'USEE (Unitat de Suport a l'Educació) i on els nens i nenes s'escolaritzen a les aules que els corresponen per edat. Això en un poble sense ordinadors i per descomptat, sense connexió a internet.
A Nicaragua es parla molt del terme inclusiu; de fet, amb el govern actual estan portant a terme projectes d'escolarització inclusiva, amb el suport d'en Gerardo Echeitat, de la Universitat Autònoma de Madrid.

Demà dilluns continuarem amb les visites. Anirem a El Almendro. Aquest Departamento forma part de la zona caribeña de Nicaragua. Després farem cap a Managua. Intentarem anar-vos explicant el que vivim, veiem i sentim... i les fotos apareixeran una hora o altra, ja que sovint no tenim accés ni a una connexió veloç, ni estable.

una abraçada