10/10/08

La Fundación CRISTAL visita la Federació APPS


Mª Cristina Mas, directora de la Fundación CRISTAL amb seu a Estelí, Nicaragua, ens va visitar a APPS aquest mes d'octubre per tal d'intercanviar informacions i crear vincles i sistemes de col·laboració amb APPS, en relació a la realitat educativa de Estelí. I més concretament, sobre el dret a l'educació d'infants i joves amb discapacitat intel·lectual i sobre la inclusió escolar.

La Fundación CRISTAL està en contacte amb el Centro Juvenil Los Pipitos Estelí, si recordeu, la contrapart o soci d'APPS al país del sud en els 3 projectes de cooperació internacional endegats fins avui amb el suport de la Generalitat de Catalunya, així com amb l'Associació Los Pipitos a nivell nacional.

La mestra gironina Mª Cristina Mas, ens va explicar que en el darrer any s'han multiplicat les matrícules d'infants amb discapacitat a l'Escola que ha creat i dirigeix amb l'ajut d'un equip local. Des que va fer pública la voluntat inclusiva del projecte educatiu basat -citant paraules seves- en una pedagogia alternativa orientada al desenvolupament de la creativitat, l'expressió, el coneixement, la investigació i el respecte a un/a mateix/a, als altres i al medi ambient, ha fet per avançar en el camp dels drets dels infants amb discapacitat, conjuntament amb l'organització nicaragüenca de Los Pipitos. Havent conegut el Programa de cooperació internacional d'APPS a Nicaragua no va dubtar del benefici d'establir relacions amb la Federació Catalana pro Persones amb Discapacitat Intel·lectual_APPS.

Podeu veure més informació sobre aquest projecte que ha generat l'interès d'APPS per raons òbvies, a la pàgina web de la Fundación CRISTAL: http://www.fundacioncristal.org/

I us convidem a llegir aquesta presentació de si mateixa i de la tasca que duu a terme, publicada en el Bloc de ''Mujer Iniciada'':

''El meu nom és Maria Cristina Mas Torras, vaig néixer i vaig viure a Girona, vaig estudiar Magisteri, vaig treballar, després vaig decidir continuar els meus estudis mentre treballava i em vaig traslladar Barcelona a estudiar en la Universitat de Belles Arts. L'any 95 vaig decidir anar a Nicaragua empesa per un amic i vaig passar una mica més d'un any treballant amb nens i nenes del carrer; l'experiència va ser molt interessant, però el millor va ser la trobada amb mi mateixa. Després de retornar a Barcelona i treballar durant una temporada, vaig emprendre de nou viatje a Nicaragua, amb una estratègia de treball progressiu.

Al febrer del 2004 es va inaugurar el preescolar de l'Escola Cristal amb 9 nens i nenes de diferents edats, amb beques, gràcies a apadrinaments de 9 persones d'Espanya que van creure en el meu projecte. I va començar a fer-se realitat el somni. Ara, 3 anys i mig després, tenim 60 nenes i nens (el màxim que podem tenir en el local que tenim llogat) dels quals la meitat són becades (apadrinats per persones d'Espanya) i la resta paguen la seva quota normal, i és que la gent de Estelí ha començat a confiar en la nostra metodologia.

Som 10 persones treballant amb idees molt distintes a la resta de les mestres de Nicaragua, amb un projecte de formació per a mestres d'Estelí. Ja som un centre Pilot de noves metodologies per a algunes universitats del país; vam treballar amb el Ministeri d'Educació, i tenim una proposta metodològica validada en preescolar i estem validant la de primària. Els nens i nenes apadrinats els escollim seguint uns paràmetres: sempre amb baixos recursos, mares adolescents i solteres, nenes o nens que estiguin en perill o en desnutrició, abús sexual, maltractament i abandó. Podem dir que actualment ja no tenim cap infant amb desnutrició. La nostra alimentació és ovolacteo-vegetariana i rica en proteïnes vegetals com la soja, que hem après a manipular, i això ha possibilitat, en contra de moltes opinions, treure al 100% dels nens i nenes de la desnutrició i anèmia. Dels nens o nenes que paguen, ens hem trobat amb bastants casos d'obesitat però amb anèmia i altres patologies.

Puc dir que em sento totalment realitzada. He pogut concretar dos grans somnis: l'escola i un fill, i em sento realment afortunada. Actualment hem aconseguit ja la personalitat jurídica i som una Fundació amb totes la de la llei. Estic buscant diners per a un autobús propi de la Fundació, (actualment en lloguem un per necessitat, però ens surt molt car i amb grans exigències).

La ciutat té al voltant de 200.000 habitants que viuen en construccions d'una sola planta, el que implica grans extensions. Enviar a l'escola a nens tan petits sols crea inseguretat, i les mares treballen; a més, la temporada de pluges dura diversos mesos. L'autobús és una manera d'assegurar l'assistència diària que ens permet precisament aquests resultats dels quals parlem. Espero poder construir aviat l'escola en un preciós terreny d'una hectàrea que ja és nostre.

Des d'aquí vull agrair a l'ONG Arquitectes sense Fronteres el seu treball per aconseguir els materials per a la construcció de l'escola amb capacitat per a 200 nens, incloent cuina, menjador, un mòdul per a estada de cooperants que ens visiten, que ja són molts, i altre per a l'atenció primerenca als molts nens i nenes amb problemes greus d'aprenentatge, discapacitats físiques i psicològiques, ja que som l'única escola de Estelí que els accepta en règim d'escola normal.

FUNDACIÓ CRISTAL és avui una ONG perfectament legalitzada a Nicaragua i a Espanya, i les seves donacions són desgravables en la Declaració de la Renda de les Persones Físiques. Les àrees o àmbit d'actuació a l'entorn de Estelí són:

• L'escola de formació per a nens de preescolar i primària.

• Formació de pares i mares de les famílies dels nens i nenes ateses.

• La formació dels professors i professores de preescolar, primària i formadors de formadors de la Normal de Estelí en noves metodologies.

• Organització del col·lectiu de voluntariat provinent d'Espanya i altres països.

Espero que facin realitat els seus somnis com a mi se m'han fet realitat. També vull agrair des d'aquest mitjà a totes les persones que en el passat i en l'actualitat col·laboren amb FUNDACIÓ CRISTAL amb les seves donacions, apadrinaments, voluntariat, difusió…

Gràcies a tots i una abraçada des d'aquesta terra de llacs i volcans.