12/8/07

Altres realitats...

Aquí estem de nou...
Dijous passat vàrem iniciar la ruta per Nicaragua per conèixer altres Pipitos. A Nicaragua, tots els centres per a persones amb disCapacitat se'ls identifica amb aquest nom.
Ara mateix estem a la Región Central del país. Hem visitat els centres de Camoapa, Juigalpa, Santo Tomás, La Libertad i Santo Domingo. És una zona de gran bellesa, l'economia de la qual es basa en la ramaderia. Per accedir a la majoria dels pobles que hem visitat és necessari anar amb un 4X4, tot són pistes forestals.
Ens han rebut molt afectuosament, mostrant-nos allò que fan: les manualitats que realitzen; les danses que els joves interpreten... i també manifestant-nos allò que els manca; el que voldrien continuar fent, ampliant, millorant. Estem parlant de realitats molt diferents de la nostra; de necessitats bàsiques que no estan cobertes; de necessitats mèdiques no ateses; de manca de material per iniciar i consolidar activitats...
Però davant aquestes situacions també es donen solucions creatives. Estem veient experiències d'escolaritat inclusiva. Hem visitat una escola regular (com li diuen aqui) on tenen una espècie d'USEE (Unitat de Suport a l'Educació) i on els nens i nenes s'escolaritzen a les aules que els corresponen per edat. Això en un poble sense ordinadors i per descomptat, sense connexió a internet.
A Nicaragua es parla molt del terme inclusiu; de fet, amb el govern actual estan portant a terme projectes d'escolarització inclusiva, amb el suport d'en Gerardo Echeitat, de la Universitat Autònoma de Madrid.

Demà dilluns continuarem amb les visites. Anirem a El Almendro. Aquest Departamento forma part de la zona caribeña de Nicaragua. Després farem cap a Managua. Intentarem anar-vos explicant el que vivim, veiem i sentim... i les fotos apareixeran una hora o altra, ja que sovint no tenim accés ni a una connexió veloç, ni estable.

una abraçada

4 comentarios:

Sitges Capaç dijo...

Una experiència molt interessant. Us hem trobat per casualitat i realment ha valgut la pena llegir-ho. Seguiu explicant que des d'aquí, us llegim.
Una abraçada!

Anónimo dijo...

Hola, ya veo que no parais. Es muy interesante ver las experiencias en todos los ámbitos y las opciones que toman, a pesar de sus pocos recursos. Que bien que os tienen a vosotras ayudando y dando otras ideas.

Ey !! pero que también os lleven un poquito de "turismo", ¿no?

Un beso muy fuerte

Amparo

También de mi hermano Jose Luis. Toya está de colonias

Un abrazo a las tres

APPS Cooperació Internacional dijo...

Gràcies Sitges Capaç; ara també us coneixem nosaltres a vosaltres.
Desitgem doncs, que la tasca que desenvolupem a APPS continuï essent del vostre interès, i la pogueu seguir atentament. Alhora que us convidem a participar del Bloc considerant la vostra experiència en l'acció social.

APPS Cooperació Internacional dijo...

Fins el moment, el sector de població diana beneficiari i participant del programa de cooperació d'APPS, ha estat el jove. No en va, és la Secretaria de Joventut de la Geenralitat qui financia, en la major part, els projectes que ens ocupen.

Considerant això, podries explicar-nos, Carme, si en els nous centres Pipitos que esteu visitant per la Región Central de Nicaragaua, s'hi troben representats, en participen i se'n beneficien la joventut amb disCapacitat dels respectius Departamentos ?

Gràcies i forces per continuar. Sabem per experiència pròpia, el gener-febrer d'enguany ens vam desplaçar l'Àngel, l'Anna i jo mateixa, per treballar en el primer projecte de cooperacio de l'APPS, que les inexistents condicions de vida i treball generals a Nicaragua, corprenen, subleven i indignen a qualsevol.

I és que la cooperació internacional no s'ha de basar en la caritat o en la compassió; sinó que és obligació ètica i responsabilitat social, i ha de partir de les capacitats i les oportuntitats de les contraparts.